KUN LAKKASIN YRITTÄMÄSTÄ
Entä jos yrittäminen ei vain riitä? Miten käy kun yrityksen perusta on pehmeällä pohjalla.

Ajatus tekstiin lähti instagramia selatessani. Feediin tuli useita postauksia joissa mainostettiin yrittämisen hienoutta, aloittamisen helppoutta, markkinoitiin palvelulle buustia, somemarkkinoinnin merkitystä jne. Jos yrittäminen olis vain hyvästä ideasta ja buustista kiinni, niin miksi lopetin yrittämisen?
Aloitin tmi yrittäjänä 2020 tammikuussa. Aloittaessani yrittämisen, perustaminen oli juuri niin helppoa kun annettiin ymmärtää. Rekisteröi yritystoiminta netissä, maksat pari kymppiä ja valmista. Vaiko sittenkään? Mikäli tarvitset starttirahaa sen hakeminen ei ole myöskään vaikeaa, kun muistat tehdä tämän aikataulujen ja sääntöjen puitteissa. Lomakkeen täyttö, liiketoimintasuunnitelma ja käväsy keskustelemassa valitun henkilön kanssa. Done!
No niin, sitten vain yrittämään, pää täynnä ideoita ja ajatuksia, hyvä tästä tulee...

2020 maaliskuussa alkoi korona tuntua Suomessakin. Selvisin koronasta koska yritykseni pystyi vastaamaan tilanteeseen valmistamalla suojaimia niin yksityishenkilöille, kun alihankintana keskussairaalalle. Kaikilla ei käynyt kuitenkaan näin hyvin. Sain vielä 2021 starttirahalle 6kk jatkoajan joka oli eräänlainen koronatuki uusille yrittäjille. Normaalisti starttirahaa voidaan myöntää joko 6kk, tai 12kk ajan.
Kun pahin epidemia vaihe alkoi laantumaan tuli itsellä kiire panostaa jälleen omiin tuotteisiin ja niiden myyntiin. Tässä kohtaa voin todeta, että aloitin vasta yritystoimintani siitä mistä se olisi kuulunut aloittaa vuotta aikaisemmin. Aloitin siis oman brändin kehitystyön aivan liian myöhään. Päätin kuitenkin alkaa tutkimaan missä voisin tehdä korjausliikeen, missä voisin kehittää, tai kehittyä. Aloitin avoimen AMK:n kautta käymään yritystä tukevia kursseja, opiskelin kilpailustrategian kirkastamista, verkkokaupan kehittämistä, tulevaisuudenlukutaitoa, palvelumuotoilua, turvallisuusjohtamista ja riskienhallintaa.

Käänteentekeviä kurssitöitä oli mm. SWOT- eli nelikenttäanalyysi ja riskienkartoitus. Aloin todella pohtimaan, että minulta on jäänyt monta todella olennaista pohjatyötä tekemättä yritystoiminnan alussa. Jos yrityksen perusta ei ole valmis, on hyvin vaikea rakentaa liiketoimintaa, jos se vastaa pehmeälle pohjalle. Viimeinen kurssi turvallisuusjohtamisesta ja riskienhallinnasta herätti minussa ajatuksen siitä, että vahvuuteni ei ollut myynnissä, jota olin tehnyt vuosia, vaan vahvuuteni oli kehitystyössä ja hallinnollisissa tehtävissä. Päätin pistää yrityksen pöytälaatikkoon ja opiskella lisää. Samaan aikaan löysin työpaikan, joka vastasi kiinnostustani ja jakoi samat arvot työelämästä. Vastuullisuuden ja turvallisuuden. Työpaikka oli lisä buusti lähteä opiskelemaan yritysturvallisuuskokonaisuutta, jota toteutan vielä kuluvan vuoden loppuun.

En haikaile enään yritykseni perään. Vuosi on kulunut, suljin vihdoin yrityksen IG tilin. Viimeiset tuotteet jämyillä myydään pois alehinnoin. Se mistä postaus lähti liikenteeseen ja mihin tahtoisin vielä vaikuttaa, olisi kertoa aloittaville yrittäjille eri analyysien merkityksestä, hyvien pohjatöiden tärkeydestä, kilpailijoiden tuntemuksesta. Kuinka voit hyödyntää eri analyyseja ja menetelmiä omaan yritykseen, olipa se sitten tmi tai Oy. Jokaiselle on yhtä tärkeää tunnistaa riskit, tietää miten toimia jos kriisi sattuu omalle kohdalle ja kuinka yritys voi eheytyä kriisitilanteesta. Nämä ovat yritysturvallisuutta ja osa yrityksen perustaa, joka tulisi olla tehtynä ennen kun yritystä aletaan kasvattamaan. Hyvän perustan päälle on turvallisempaa luoda suurta. Kuitenkin nämä ovat käsitteitä joista kukaan ei puhunut (ainakaan itselleni) yritystä perustaessani, jotka tuntuvat olevan vieraita käsitteitä edelleen monelle yrittäjälle. Moni yrittäjä, eteenkin uusi, kamppailee vastoinkäymisten kanssa, näin jälkiviisaana osaan sanoa, että itse tekisin nyt asiat täysin toisin. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen tehtyyn työhön ja siihen että osaan myös luopua. Vaikka eihän tehty työ mihinkään katoa. Menneestä jätin muistona firman logon, nimeni joka saa nyt paikkansa blogista.

Vaikka blogini ei tule olemaan yritysturvallisuuteen painottuva, tulen varmasti jatkossa kirjoittamaan auki oppimiani asioita ja toivon että joku saa niistä vielä vinkkejä ja apua. Toivon että voin tukea jonkun toisen yrittäjän taivalta ja samalla kehittää omia taitojani yritysturvallisuuden saralla.
Tämä ensimmäinen postaus myös tiivisti hyvin sen mitä olen tehnyt, mitä teen nyt ja mihin tähtään tulevaisuudessa. Tästä on hyvä jatkaa niin kirjoittamista, kun uuden oppimista.
Tervetuloa seuraamaan!
-Maria